Érvek a halfogyasztás mellett
A köztudatban jelen van, miszerint a hal fogyasztása egészséges. Ennek ellenére sokan nem szeretik fogyasztani, gyakran hallani olyan horgászokról is, akik csak kifogni szeretik nem megenni.
Mitől egészséges a hal fogyasztása?
Az emberi szervezet számára nagyon fontos a változatos étrend kialakítása. A hal számos értékes anyag forrása, mint például az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin, a B12- és E-vitamin, a pantoténsav. Az ásványi anyagok közül a jód, a cink, a foszfor, a szelén és a kalcium. A D-vitamin a csontok számára nélkülözhetetlen, hiszen segít, hogy a táplálék kalciumtartalma megfelelően hasznosuljon és beépüljön a csontokba, emellett az izmok működésében is jelentős szerepet játszik. Ezek a pozitív érvek mind a halfogyaszás mellett szólnak.
A B12-vitamin a sejtek anyagcseréjéhez és fejlődéséhez, így a bőr és a nyálkahártya egészségéhez elengedhetetlen. Az Omega-3 zsírsavak pedig betegségek egész sorának a kockázatát csökkenthetik, többek között hozzájárulhatnak a szem egészségéhez, csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását, és ezek esetleges megjelenése után segíthetik a gyógyulást, regenerálódást.
Kedvezően befolyásolhatják a szervezetben levő gyulladásos, reumatikus állapotokat, csökkenthetik a daganatos megbetegedések esélyeit. Kisgyermekeknél az asztma, időseknél pedig a szellemi hanyatlás megjelenésének kockázatát, egyes tanulmányok szerint még a bőrre is kedvezően hatnak, hiszen elősegíthetik a ráncok kisimulását.
Tehát minden korosztálynak ajánlott a hal húsának elfogyasztása.
Forrás: www.tudatosvasarlo.hu
A halfogyasztás veszélyei
Sokan azért nem fogyasztanak halat, mert tartanak a higany káros hatásaitól. Nem minden hal tartalmaz magas mennyiségben higanyt és ha változatosan étkezünk, akkor a higany egészségkárosító hatásait egész eredményesen védhetjük ki. Szakértők szerint elsősorban a nagyobb testű és hosszabb élettartamú halak esetében áll fenn a higanyszennyezettség veszélye. Ezekről sem kell azonban végleg lemondanunk, csupán a túlfogyasztásukat kell elkerülnünk.
Forrás: www.femcafe.hu
Beszerzés, tárolás, elkészítés
A beszerzésnél az a legjobb, ha saját magunk fogjuk ki. Ilyenkor a zsákmány elfogyasztása nagyobb örömmel jár. Nem szabad elfelejteni, hogy ilyen esetben biztosak lehetünk, hogy friss. Ha nem jártunk sikerrel a parton, vásárolhatunk is halat. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne vásároljunk meg leértékelt árut, és alaposan vizsgáljuk meg a kopoltyújánál, élénk színű legyen. Otthonunkban ne tároljuk sokáig 2-4 napnál tovább ne tároljuk a hűtőben sem. A hal fagyasztása praktikus megoldás, hiszen vitamin- és tápanyagtartalmuk, valamint ízük is megmarad. A halakból is sokféle étel készíthető, nemcsak körettel tálalt főételekként fogyaszthatóak, hanem halászlé, szendvicsek vagy saláták részei is lehetnek. A legegészségesebben, legkímélőbben akkor járunk el, ha pároljuk, grillezzük vagy sóágyon megsütve fogyasztjuk őket.
Forrás: www.femcafe.hu