Egyik kedvenc halászlé receptünk
Az írások közé elhoztuk számotokra egyik kedvenc halászlé receptünket.
Korhely halászlé
Sokan sokféleképpen készítjük el a karácsonyi halászlevet, de egy valami közös: egyikünk asztaláról sem hiányozhat ez a mennyei fogás.
Most egyik kedvenc receptünket hoztuk el számotokra, ami eddig mindig tökéletesen teljesített a karácsonyi vacsoránál.
A Korhely halászlevelet mi így készítjük 6 főre:
- 2.5 kg halgerinc (gerinc, fej, uszony)
- 3 db paradicsom
- 3 db paprika
- 30 dkg vöröshagyma
- 3 db babérlevél
- 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
- 2 ek fűszerpaprika
- bors ízlés szerint
- 1 db hegyes erős paprika (ízlés szerint)
- 5 dl fehérbor (száraz)
- 5 l víz (kb.)
- 2 db halászlékocka
- 5 dl tejföl
- 1.5 dl főzőtejszín
- 2 db citrom
- 2 ek mustár
- 20 dkg haltej/halikra
- 1 kg hal (harcsafilé)
- 10 dkg sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
Készítsük el az alaplevet. A szeletekre vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, fokhagymát, babért, őrölt köményt feltesszük főni a halaprólékkal együtt. Öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi bőven. Ehhez adjuk hozzá a fehérbort (literenként 1dl-t), majd sózzuk meg. Ha felforrt és feljött a habja, akkor adjuk hozzá a pirospaprikát, a lángot mérsékeljük, majd főzzük 1,5 órán keresztül. Akkor lesz jó, ha a halról lemállott a hús és szétesett a feje.
Sózzuk be a harcsaszeleteket, kenjük be paradicsompürével, majd tegyük a hűtőbe.
Passzírozzuk be az alaplevet. Tésztaszűrő használata ajánlott ehhez. Fejtsük le a húst a csontokról. Csak azt passzírozzuk le, amihez éppen a levelet öntjük. Az így kapott alaplének sűrűnek kell lennie. Ezt forraljuk fel újra. Ízlés szerint egy kis csípőspaprikát hozzá lehet rakni. Forrás közben a tejfölt, tejszínt és a két csapott evőkanálnyi mustárt keverjük el.
A harcsaszeleteket rakjuk a forró lébe az ikrával és a babérlevéllel együtt. Maximum 15 percig főzzük. A tizenkettedik perc körül a léből adjunk hozzá a tejfölös keverékhez, majd szépen adagolva adjuk a leveshez úgy, hogy a megfőtt hal nehogy összetörjön. Zárjuk el a gázt, ha megfőtt. Ízlés szerint frissen csavart citromlé adható hozzá. Hagyjuk állni fél órán keresztül.
Tálaljuk friss kenyérrel, citromkarikával, csípős paprikával.
Szeretjük a Szegedi halászlét is!
Forrás: Nosalty