Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Belefulladnak a műanyagba a víziállatok

80 műanyag zacskót találtak egy rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin gyomrában Thaiföldön.

A partra sodródott vízi emlősállatból a boncolás után 8 kilogram műanyagot vettek ki a thai horgászok. A zacskók között zsák méretű szennyező hulladékok is voltak. Az állat halálát a rengeteg megemészthetetlen műanyag hulladék okozta: nem tudott több táplálékot bejuttatni a szervezetébe.

A Föld vízeinek szennyezése jelentős problémát okoz minden előlény számára. Jelenleg kb. 150 millió tonna műanyag hulladék úszik a vízeken és ez a szám évente 8 millióval növekszik. A kutatások szerint 10 éven belül ez a szám a hármszorosára fog nőni, ha nem történik drasztikus változás. Összehasonlításképpen ez olyan mintha minden percben egy kukásautónyi szemetet öntenénk az óceánba. Az esetet súlyosbítja, hogy a tengeri szennyeződések 70%-a nem lebombó hulladék.


Bár a fenti eset a Délkelet-Ázsiában történt, a magyar vízeink is rendkívül szennyezettek. Eldobott csokispapírokat, szívószálakat, műanyagpoharakat lenyelhetik a vízi állatok, a húsukat elfogyasztva pedig könnyen visszajuthatnak az emberi szervezetbe a mikroműanyag szennyeződések. Ezért fontos, hogy tópartokat mindig olyan tisztaságban hagyjuk el egy-egy horgászat során, ahogyan azt mi is szeretnénk látni. Ha lehetőségünk van rá, akkor ne használjunk eldobható, egyszerhasználatos termékeket.


Forrás: Index

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség