Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Érdekes tények a halak világából

Elhoztunk számotokra pár érdekes, horgászokkal kapcsolatos tényt.

Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai alapján nagyjából 38 millió horgász, halász és halgazda van a világon.

A legtöbb hal nem tud visszafelé úszni.

Egy 2005-ös felmérés alapján, ha az illegális horgászatból és az illegális haltenyészetből származó halakat szétosztanák a Föld lakossága között, akkor minden egyes főre 21,8 kg hal jutna éves szinten.

A harcsáknak nincsen pikkelyük, ellentétben a más halakkal. A bőrükben lévő kémiai receptoroknak köszönhetően viszont tudnak ízlelni és szagolni.

A statisztikák azt mutatják, hogy a sporthorgászokat nagyobb számban érik villámcsapásos baleset, mint más sportág képviselőit. Ennek az az oka, hogy több időbe telik nekik összeszedni a felszereléseiket és biztonságos menedék után nézni, illetve a vízpart közelében egy kisebb hiba is végzetes lehet villámcsapás idején.

Több, mint 32 000 fajta hal él a világon. Ez több, mint bármilyen más gerinces állat esetén. Kutatók számításai szerint további 15 000 fajta hal még megismerésre vár.

A tüdőshal képes évekig víz nélkül élni, mivel rendelkezik kopoltyúval és tüdővel is. Ez segít nekik túlélni a száraz időszakokat.

Fennmaradt történészeti bizonyítékok alapján elmondható, hogy az emberiség immár több, mint 40 000 éve fogyaszt halakat.

Legelőször horgász orsókat az ókori Kínában használtak, valamikor a IV. század környékén.
A fülöp szigeteki géb a világ legkisebb hala. A nagyobb példányok maximum a 8 mm-es nagyságot érhetik el.

A legrégebbi horog, amit találtak kagylóból készült és nagyjából 16 000 – 23 000 éves
A horoggal való horgászat a XV. században vált népszerűvé, damil helyett pedig lósörényt használtak. Az 1400-es évek előtt dárdával halásztak, ami sok helyen manapság is nagyon népszerű halászati forma.

Ha a víz nem tartalmaz megfelelő számú oxigént, akkor a halak „megfulladhatnak”.
A halak testén található egy érzékelő vonal, amivel lekövetik a zsákmányuk mozgása által keletkezett örvényeket. Ez segít nekik a vadászatban és a tájékozódásban.

Az ismert halak 3%-a nem ikrával szaporodik

Forrás: Fishingtoday

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség