Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Jelentősen növekedhet a halfogyasztás

Az idei évi áfacsökkenésnek köszönhetően drasztikusan növekedhet a hazai halfogyasztás

Köztudottan a magyarok kevés halat fogyasztanak annak ellenére is, hogy a felmérések szerint közkedvelt ételnek számít hazánkban is. Ez most gyökeresen megváltozhat, hiszen a fogyasztásra szánt hal és az abból készült félkész termékek áfája jelentősen csökken.

Január 1-től a fogyasztási hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődött. Ez a szakma szerint nagy segítséget jelenthet a fogyasztás fellendítésében. A fogyasztás megnövekedése a tíz évvel ezelőtti szintre emelheti a haltermelést (2008-ban 22 000 tonna volt a halhústermelés).Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetének elnöke elmondta: “Az áfacsökkenést rendkívül pozitívnak tartom, hiszen csökkentett áfatartalom esetén az ágazat nagyfokú fehéredését várjuk, ami tisztességes versenyt eredményezhet. Az is pozitív hozadék lehet, hogy a horgászok húsz százalékkal több halat tudnak majd venni, mint eddig, ez pedig a haltenyésztés számára lesz kihívás a későbbiekben. Ugyan a termelőknek nincs ráhatása az értékesítésre, de véleményem szerint a fogyasztói árak 10-15 százalékkal lesznek alacsonyabbak. Az igaz, hogy a fogyasztói árképzésbe még beleszólhat az export, illetve az, hogy mennyire lesz kemény a tél.


Jövő évi adótörvények módosításáról szóló javaslat alapján a halhús mellett az élő hal forgalmi adója is bekerül az 5 százalékos áfakörbe, így a horgásztársaságok is nyomott áron vásárolhatnak telepítésre szánt halakat.

Forrás: Hirado.hu

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség