Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Miért kevés a hal a Balatonban?

Kiszely Pál biológus szerint a vándorkagyló túlszaporodása állhat a háttérben.

Szakértők figyelmeztetnek rá, hogy kevés idén a hal a Balatonban. Ez egyrészről betudható annak, hogy a vízhőmérséklet csökkenésével a békésebb halak a fajtársaikkal együtt a tó mélyebb pontjaira húzódnak vissza, másrészről a vándorkagylók elszaporodása is komoly veszéllyel fenyeget.


„Bár eddig enyhe a tél, azért nem annyira enyhe, hogy ez különleges lenne. Már voltak éjszakánként olyan mínuszok is, hogy jéghártya képződött a vízen. Ami nekem szokatlan, az a gyakori déli-délnyugati szél, régebben ez nem volt jellemző. Tavaly gyönyörű, régen látott jég volt a vízen, akkor a csapadékból, a hóból volt kevés” – nyilatkozta Kiszely Pál biológus a Veszprémi megyei hírportálnak.


„Abszolút értékben kevesebb a hal a Balatonban. Ennek több oka is van, de véleményem szerint a vándorkagylók elszaporodásának ebben nagy a szerepe. Ezek a kagylók kiszűrik a vízből a különböző planktonokat, amelyek a halivadék táplálékául is szolgálnának, így már a legelején zavarják a rendszert. Az én teóriám szerint ezt leginkább a gardaivadék sínyli meg, szinte alig lehet gardát fogni a tóban. A gardaivadék a süllő egyik fő tápláléka volna, ha lenne. A süllő másik kedvence a küsz, aminek a szaporodását a rengeteg tőkés réce zavarja. Ha visszagondolunk, néhány évtizeddel ezelőtt feleennyi kacsa sem volt a tóparton. Szétzavarják az ívó halakat, az ikrát fölszedik a moszatokról. A nyílt vízre terelt küsz pedig könnyebben lesz a ragadozó madarak tápláléka. A garda- és küszállomány csökkenésének tudható be a süllőállomány csökkenése, valószínű, hogy a gyakran előkerülő kórosan sovány süllők is a táplálékhiányt jelzi” – folytatta a szakember.


A biológus szerint pontytelepítéssel lehetne javítani a helyzeten, mivel a pontyok kedvenc táplálékának számítanak a kagylófélék.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a mólókon sétálva megfigyelhetőek nagyobb méretű kishalrajok is, akiket azonban a ragadozó fajok veszélyeztetnek.

Forrás: VEOL

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség