Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Pusztulnak a vizes élőhelyeink

A világ vizes élőhelyeinek közel 90%-a már elpusztult.

Több egykor gyakori faj tűnt el Magyarországon „köszönhetően” a vizes élőhelyek pusztulásának. – adta ki figyelmeztető közleményét a WWF a Vizesélőhelyek Világnapja alkalmából. A szervezet többek között a vizát és a pelikánt említi meg mint eltűnt fajokat.

A vizes élőhelyek a folyóvizek és tavak partján lévő, állandóan vagy időszakosan vízzel borított területek lehetnek, de a mocsarakat és az ingoványos területeket is idesorolják.

WWF adataiból kiderül, hogy a Föld vizesélőhelyeinek 87 százaléka már elpusztult. Az ott élő fajok populációi világszerte 81 százalékkal csökkentek.

A Tisza hossza a kétharmadára rövidült. a Duna az egykori ártereinek a 68 százalékát elvesztette. Hazai tavaink csupán 12 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. Számos ritka, ikonikus faj tűnt el az utóbbi évtizedekben.

Az egyéni vízhasználatunk korlátozásával és az emberek káros tevékenységének csökkentésével (vízierőművek építése, vízszennyezés stb) az élőhelyek pusztulása leállítható vagy éppen vissza is fordítható – tette hozzá a WWF.

Forrás: Index

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség