Rácvárosi horgászbolt
r
+36 (72) 253 302
+36 (20) 995 7000
6
Üzletünk címe
7634 Pécs Rácvárosi út 10/2.

Továbbra is kevés halat esznek a magyarok

Az előző évekhez hasonlóan még mindig sereghajtók vagyunk halfogyasztásban.

Egy átlagos portugál ember évente 57 kilógramm halat eszik. Ezzel szemben Magyarországon tized ennyit sem fogyasztanak az emberek évente. Reménységre adhat okot, hogy a haltermékek áfája januártól kezdve 27%-ról 5%-ra fog csökkenni.

Míg a sertéstartja kilójának átlagára 1200-1500 forint között mozog, a csirkemellfiléjé pedig 1100-1500 forint, addig a lazacfilé 5-7 ezer forint között mozog. Az áfa módosítás után tehát 4000-5600 forint közötti árakra lehet számítani utóbbi húsféle esetében.

Urbányi Béla, a Szent István Egyetem MKK-AKI Halgazdálkodási Tanszék vezetője elmondta: "Az Európai Unióban 24,9 kg/fő/év, világszinten 18,9 kg/fő/év az átlag halfogyasztás. A jelenleg futó Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) célja, hogy ez a mennyiség nálunk is meghaladja az évenkénti 6 kilót. Magyarországnak át kell térni egy új, az unió által alkalmazott halfogyasztás-számítási módszertanra. A korábbi években alkalmazott számítási módszer a feldolgozott halat és/vagy halterméket vette alapul, a jövőben viszont élőhalra kell vetíteni a fogyasztást, ami alapján hazánk egy főre eső éves halfogyasztása eléri az 5,3 kg-ot. Az éves halfogyasztás számításánál nem lehet figyelembe venni a nem regisztrált horgászfogásokból származó, valamint a törvénytelenül megszerzett és számla nélkül eladott halmennyiséget”

Hazánkban kétfajta tenyésztőtelep van:

  • körtöltéses tavak (ország keleti része)
  • völgyzárógátas tavak (ország nyugati, dombságokban gazdag részei).

A magyarországi haltermelés 80%-át három régió adja:

  • Dél-Dunántúl
  • Észak-Alföld
  • Dél-Alföld

Hazánkban egy "Kapj rá!" fantázianevű projekt indul, aminek a célja, hogy 2023-ra 1 kilóval megnövelje a személyenkénti halfogyasztást.

Forrás: HVG

! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség