10 hasznos tipp harcsafogáshoz

A harcsafogás mindig élvezetes. Ki ne szeretne egy jót küzdeni, majd kiemelni egy termetes példányt a partra? Biztos recept azonban nincs, de a következő 10 hasznos tippet ajánljuk mindenki számára, aki harcsahorgászatra szánta el magát.

Mit érdemes tudni a harcsáról?

A harcsa hazánk legnagyobb ragadozó hala. Esetenként akár a két métert és a száz kilogrammot is meghaladhatják egyes példányai. Élőhelyét tekintve folyó és állóvizekben egyaránt előfordul. Húsa rendkívül ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes, ezért a magyar konyha által készített halételek egyik fő alapanyaga. Felépítése a többi hazai halunktól meglehetősen különbözik. Teste csupasz, nyálkás, teljesen pikkelytelen. Feje nagy és lapított száján a felső ajakon, a szájszeglet közelében 2 hosszú, alul 4 rövidebb bajuszszálat találunk. Többnyire társasan, a fenék közelében, vízbe dőlt fák, tuskók és tavak nádszegélye mellett vagy alámosott mederrészekben él, 5-20 fős csoportokban. A harcsa főként éjjel táplálkozó, falánk ragadozóhal, rendkívül jó szaglással megáldva.

Horgászata

Magyarországon a harcsa nemes halként van számon tartva. A 100 centiméter alatti példányai horgászati tilalom alá esnek május 2. - június 15. között. Az év további részében a 60 centiméter feletti példányai foghatóak az adott vízre érvényes mennyiségi korlátozások figyelembevételével.

10 hasznos tanács harcsafogáshoz

1. Felszerelés

Horgok: kimondottan ajánlott nagyméretű egyágú valamint hármas horog használata. Utóbbi fajta horog a legalkalmasabb arra, hogy csirkemájat vagy egyéb büdös csalit tegyünk rá. Fontos, hogy csalitól függően válasszuk ki a számunkra megfelelő horgot. Pl.: puhatestűekhez egyágú, élőhalhoz kombinálhatjuk egy a hal alá lógatott hármashoroggal.

Horgászbot: a harcsahorgászathoz általában egy nagyon stabil bot ajánlott, azonban manapság készítenek kimondottan harcsafogásra alkalmas botokat, csak a horgászmódszert valamint azt kell eldöntenünk, hogy kicsi vagy nagy harcsát akarunk fogni. Bővebb információt a megfelelő botválasztásról a helyi horgászboltban kaphatunk.

Damil: két fajta, fonott vagy monofil damilt választhatunk, azt hogy milyen damilt válasszunk, egyértelműen attól függ, hogy mekkora harcsát szeretnénk kifogni. Minél vékonyabbat választunk, annál könnyebben elveszíthetjük a fogást, annál nagyobb türelmet és tudást kíván a horgászat. A végső siker érdekében általában fonott(multifil) főzsinórt használunk harcsázó felszereléseinken.

2. Csomók

Általában Clinch és dupla Clinch csomót javasolják, továbbá a fonott zsinórokhoz jól alkalmazható a bojlis horgászatban is alkalmazott csomó nélküli kötés, hiszen ez egy strapabíró, erős kötés, melyet gyakran alkalmazunk és elsajátítása sem ördöngös.

3. Csalik

Típus: nagyon sokféle harcsa csali recept létezik, néhányról korábbi írásunkban már volt is szó. A leginkább javallott azonban az élőhal és a különböző puhatestűek mivel ezek teszik ki a harcsa táplálékának nagy részét, de felkínálhatunk friss csirkemájat(jó csali de macerás mert nem túl horogálló), csalizhatunk marhaszívvel is ez viszont horogálló. Mindig legyünk felkészültek és ne csak egy féle csalival induljunk útnak, mert lehet, hogy az általunk legjobbnak ítélt csali épp nem válik be. Léteznek műcsalik is nagy választékban, erre majd külön kell kitérnünk.

Szag: kísérletezni kell különböző ízesítésű büdös vagy véres csalikkal. Nincs erre pontos recept, hiszen ami beválik az ország egyik felében még nem garancia, hogy a másik felében is működni fog!

4. Elhelyezkedés

Folyók, nagyobb patakok vagy tavak, hogy csak néhányat említsünk a harcsafogásra alkalmas helyekről. Mielőtt nekivágunk érdemes alapos kutatást végeznünk, hogy a kiválasztott régióban hol érdemes próbálkoznunk.

Hely: a harcsák leginkább alámosott mederrészekben, vízbe dőlt fák, tuskók és tavak nádszegélye mellett tanyáznak. A nappalt nyugalmi állapotban töltik, főként éjjel táplálkozó, rendkívül jó szaglással rendelkező hal.

Víz típus: mindenki mást javasol, van, aki azt vallja, hogy nincs jobb hely, mint egy sötét iszapos víz egy hideg napon, valaki pedig a tiszta vízre esküszik. Horgászat előtt érdemes ez után is kutatnunk egy picit, hogy az adott régióban mit javasolnak horgásztársaink és melyik az, ami számunkra ideális.

5. Idő

Leginkább kora este, miután már besötétedett érdemes csak elkezdenünk harcsára vadászni. Ilyenkor vállnak aktívvá és kezdenek el élelem után kutatni.

6. Időjárás

Enyhén szemerkélő eső kiváló alkalom a harcsafogásra. Próbáljuk meg elkerülni a dörgést, villámlást, hiszen ez az idő sem a harcsának sem pedig a horgásznak nem kedvez. Azonban a nyári fülledt melegben kirobbanó zivatarok előtt fokozódik az aktivitása, idegessé-ingerlékennyé válik, állandó mozgásban van, szinte mindennek odavág, ami elé kerül.

Hőmérséklet: a harcsafogás esetén nem ajánlott nyáron a tűző napon nagy hőségben próbálkozni és a téli mínuszok is elkerülendők. A leginkább alkalmas hőmérséklet egy hűvös kora reggel vagy este.

7. Hangok

A hangos zene és hangzavar általában nem ajánlott a horgászathoz, és ez ebben az esetben sincs másképp. Próbáljunk meg a lehető legcsendesebben eljárni a horgászat idején.

Zavaró tényezők: mindenképpen kerülje el a fürdőző embereket és a partról a vízbe követ dobáló gyerekeket is, hiszen ezek elijesztik a halakat.

8. Mélység

Harcsára leginkább a sekély 1-1,5 méteres vízben érdemes vadászni. Azonban volt már rá példa, hogy mélyebb vizekben is szép fogások születtek. Az esetek nagy része leginkább a helytől és az időtől függ. Hasznos információ lehet, hogy a harcsa mindig a mély víz felől a sekély víz felé rabol.

9. Technikák

A harcsahorgászat leginkább elterjedtebb módszere a stupekes és a felszíni úszós módszer. Azonban pergetéssel és kuttyogatással is szép eredményeket érhetünk el. A választott technika leginkább a helytől, időtől és kedvünktől függ.

Türelem: a türelem fontos eleme a harcsahorgászatnak. A harcsa szeret játszani a csalival, előfordul hogy eleinte felméri táplálékát, ízlelgeti a csalit. Kapás során tehát érdemes türelmesnek lennünk, nem elkapkodva a dolgot, amint biztosak vagyunk abban, hogy teljesen bekapta a csalit, ekkor viszont egy határozott mozdulattal érdemes megakasztani és kezdődhet a harc.

10. Szerencse

A szerencse esetünkben is mint minden másban komoly szerepet játszik. Van, aki a kezdők szerencséjének köszönhetően első alkalommal sikeres lesz, azonban előfordulhat, hogy nem jön össze még egy kapás sem. Fontos, hogy ne adjuk fel, legyünk kitartóak és türelmesek.

Forrás: voices.yahoo.com



! % /
Ossza meg ismerőseivel:
Akciós termékek Katalógusok

Időjárás (Pécs)

Közösség

Adatvédelmi központ

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütik használjuk:

__utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmv, __utmz, NID, _ceg.u, _ceg.s, fbsr_*
_ceg.u, _ceg.s
__utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmv, __utmz
fbsr_*
NID

Szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

kohanasession, language, resolution, authautologin

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről, valamint ezek engedélyezéséről és tiltásáról az Cookie / Süti Tájékoztatóban talál részletes tájékoztatást, vagy a sütiket Ön is bármikor beállíthatja.